M E N E T S Z É L

Duna

Jön az ár. Vajon mennyi ideig tart a víznek, hogy Budapesttől Mohácsig érjen? Nekünk a nyáron három napig tartott biciklivel. Utánanéztem: 3-4 km/h a sodrás, Kalocsa-Baja közt csak 2-3. Tehát annyi ideig tart a víznek is, mint nekünk…  Addig, amíg a Duna mellett kerekeztünk, kicsit barátságba is kerültünk vele, mint mindennel, amivel az ember egy ideig együtt halad. Jelentést kaptak a nevek, amiket addig többnyire csak az útjelző táblákon olvastunk: Dunavecse, Apostag, Bölcske, Madocsa, Géderlak, Dunafalva, Dunaszentgyörgy… Régi ismerősök is jócskán vannak: Ráckeve, Halásztelek, Szigetcsép… Vajon a gát, az a rázós, rücskös, meg tudja e fogni? És a dunavecsei kis utcák, amiken lesétáltunk este a partra? A szennyes ár, amivel az álmaimban szoktam viaskodni, a lakóhelyemet még nem fenyegeti. Egyáltalán, nem nagyon fenyeget semmi, de mégse érzem túl jól magam emiatt.

Aztán majd elmegy ez is ahogy jött, gondolom, fel lehet a végén lélegezni. Neki is lehet indulni megint, szép tempósan, 3 nap alatt 2-300 km-t haladni, mint ahogy a Duna halad, amikor ráérős kedvében van…

De érdekes a kérdés, hogy vajon mi hajt folyton? Mert mostanában mintha nem a felfedezés hajtana, sokkal inkább menekülés ez. Semmi sem jó úgy, ahogy van, egyedül a csavargás, az esik jól, ez azt  jelenti,  nem verünk gyökeret, továbbállunk, mielőtt kötődni kéne bármi módon is. Aztán mikor jól kicsavarogtuk magunk, persze hogy visszatérünk oda,  ahol alaposan el vannak ásva a gyökereink, a föld rá van taposva rendesen, ha akarnánk se bírnánk nagyon eltávolodni, pedig lehet hogy jó lenne.  Mert így meg az élet megy el mellettünk. Ezért kell a menekülés, annak az illúziója hogy mi haladunk, és a dolgok változnak körülöttünk. Lehetőleg jó irányba.


paks

2013. június 6. - Posted by | gondolatok

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: