M E N E T S Z É L

Szegedtől Debrecenig

5. nap: Szeged – Szentes 65 km

Korán indulunk. Két alternatívánk is van a mai útra, egy hosszabb és egy rövidebb. Gyorsan kiérünk a városból, Algyő felé megyünk, az úton két sáv adja a biztonságot, de azért igyekszünk mihamarabb elérni a gátat. Itt egy társasággal találkozunk, akik pecázni mennek. Hol a kondér? – tudakoljuk, mire a főfiú a hasára mutat. Belefért.

Hamar elérjük a mártélyi strandot, ahol lenyűgöz a nyugalom, a víz szépsége. Igaz, sulyom veszély van. Tanakodunk, hogy honnan rohannak majd elő a gonosz sulyomok, aztán egy családanya adja meg a választ, 5 apró gyerekre cipőt ad, nehogy belelépjenek a sulyomba. Tehát azok a szúrós termések a homokban, azok a sulymok. Mindig tanulunk…

2_thumbnail_005

Itt sok időt töltünk, s ezzel eldől, hogy a 2000-ben megtett (rövidebb) utat fogjuk követni Szentesig. Remek kerékpárút van az amúgy sem nagy forgalmú út mellett, öröm itt a biciklizés.

2_thumbnail_003

Hamarosan Mindszenten vagyunk, ahol mély a part, égető, forró homokkal. A hideg víz erős sodrású és felüdít.

2_thumbnail_004

Rövid pihi után a templomkertben találunk árnyékot a falatozáshoz. Innen már csak egy ugrás Szegvár. Ahol rázós kerékpárút van kijelölve, és le vagyunk tiltva az aszfaltos útról. A szélmalomnál árnyékos, diófás, szemetes liget van, ez a falu nem turistabarát. És végre ismét földet látunk az út mellett, nem homokot.

2_thumbnail_012

Szentesre kora délután érkezünk, ezért bicajos városnézést rendezünk, körbejárjuk a belvárost, bekukkantunk a Szent Anna templomba, invitálnak is be, de nem vagyunk belépéshez öltözve – szabadkozunk. Hangulatos fahídon keresztezzük a Kurca patakot és jó érzékkel találjuk meg a remek fagyizót. A bolt mellett fiatal sráccal beszélek: Pécsen egyetemre jár, s most a párja van itt, aki pécsi. Este sör-virslivel ünnepeljük utunk 300. kilométerét.

6. nap: Szentes – Gyomaendrőd 82 km

Újra csak próbálkozom a szállásadónktól érdeklődni, hogy milyen a gát, de nem tudja. Ezért továbbra is az országúton megyünk, üzenetet váltunk Cs.-val: mi Cserebökény, ő Břeclav. Amíg pihenünk a deltában, egy jókedélyű traktoros áll meg mellettünk beszélgetni, kiderül, gyakran járt Baranyában, Bonyhád felé. Mutatja, merre látszik Szarvas, Kunszentmárton templomtornya. Jó szeme van, mert 10-16 km-re vannak légvonalban. Szarvason, a Szent Klára templom mellett kefirezünk, másik asztalnál egy hajléktalan hallgatja kitartóan a Kossuth rádió adását, így, miután a világ folyásáról alaposan tájékozódtunk, az Alkotóház melletti réten alkotunk pihenőt, és időnk megengedi: játszunk az elhozott szet játékkal. Nosztalgiával gondolunk az arborétum hűs árnyat adó lombjaira, no meg az öntöző vízpermetéire, ami 12 éve nagyon jólesett. Most is jó meleg van, vizet vételezünk és megyünk tovább, mert várnak.

A Kőrös gátra érünk, ahol a kompra hajtunk, s bár egyedüli utasok vagyunk, de azonnal átvisz. A túlpart már Szolnok megye.

2_thumbnail_010

A mezőtúri rokonoknál finom ebéd vár, s koraestig beszélgetünk. 12 éve jártunk itt, azóta bizony sok minden történt. Maradnánk, de sötétben nem akarunk tekerni, ezért elbúcsúzunk, indulni kell. Talán nem 12 év múlva járunk erre legközelebb. Gyomaendrőd a cél, tudjuk, elég hosszú falu, annak is a legvégén foglaltunk szállást, a nagyon lelkes, jószívű házigazdánknál, aki nagyon sokat beszél, és a Disney csatornát is bekapcsolja nekünk estére, mert az a kedvence. A szállás a félkész házban egyszerű, de minden megvan, amire szükségünk van. Sőt, vendéglátónk kajszi pálinkával kínál, reggel kávét főz nekünk. Szívesen megmutatná a környéket is, sütne steaket, de erre nincs időnk, későn érkeztünk, másnap korán indulunk.

7. nap: Gyomaendrőd – Debrecen 113 km

Tudjuk, hogy hosszú lesz a mai nap, ezért kakasszóra kelünk, indulunk rögvest. Nagyon jó reggel tekerni, szembe a kelő nappal, igaz, oldalról fúj a szél. Elérjük Kőrösladányt, ahol piac van, vásár a falu főterén.

2_thumbnail_007

Emlékezünk a régi túránk ebédjére, amit akkor (hétköznap) egyik piaci asztalon költöttünk el, most veszünk pár paradicsomot, majd fordulunk északnak. Megállunk: a szél szembe fúj. Elrémiszt a tábla: Debrecen 88 km.

2_thumbnail_009

Menjünk Békéscsabára! – javaslom és reménykedek, de M. kemény gyerek, meg sem hallja könyörgésem, állóképességet mér a mai napon, mely Potrien őrmester kiképzésével vetekszik, ahogy hajt előre, mindig csak észak felé.

Szeghalomig gyönyörű kerékpárúton haladunk! A szélcsatorna tesztben hallatlan bátorsággal, kegyetlen merészséggel törünk észak felé, ahonnan a szelek kimeríthetetlen utánpótlással fújnak. Hajnali kedvem odavész, próbálom kitalálni, hogy ez már hurrikán vagy csak orkán? Hajdú-Bihari kán?

2_thumbnail_008

Füzesgyarmatra, mint szép helyre emlékszünk, de most fel van ásva a főutca, porzik rendesen. Azért megtaláljuk az egyetlen szökőkút-kefír-kávé lehetőséget a faluban. Átlépjük a megyehatárt, amit jól példáz, hogy nem lehet külön szódát kapni. A kocsmákban értetlenül néznek: szaóda? Az nincs, van ásványvíz ötszörös áron vagy kaóla. Esetleg szőke.

Szégyenszemre 10 km/ó alá esik a közúti átlagsebességünk. Délre elérjük Biharnagybajomot. Ahogy lerogy a menetszázad a padra, tudjuk, döntést kell hozni. Széljelentést kapunk Pestről, élettapasztalatunk szerint kora estefelé elülnek a szelek, no meg most kicsit kelet felé fogunk menni, így csak nem ülünk mán vonatra – vezényel a hadtápfelelős, s folytatódik a kiképzés. Lebeg a debreceni lecsó-sör party a szemem előtt, hát menjünk.

A keleti irány jó: 17,2-es átlaggal repesztünk Bihartordáig, ahol sajna megint fordulni kell, visszaállunk a vénasszonyos tempóra. Az út minőségei se könnyíti meg a dolgunkat. Sápon állunk meg, szokás szerint a templom melletti árnyékban ebédelünk, itt fogy el az utolsó sajtos sütink, sőt úgy döntünk, hogy a rokonoktól kapott finom körtés lepény általunk I-nek szánt részét is megérdemeljük, majd elmeséljük neki, milyen finom volt.

Ebéd után a vezetés újra lemond az utolsó vasúti lehetőségéről, pedig látjuk, amint a falu szélén a vonat üres kocsikkal elzakatol Püspökladány felé. Jaó nagy kerülő lenne – szól a verdikt. Mán minden szélről szóló dalt eléneklek bánatomban, és a Keleti főcsatorna -hídjánál mintha kezdene is lankadni.

Hajdúszovát emlékezetes megállóhely – emlékezünk is, de most nem jönnek a fűnyírók. Kitartásunk eredménye: elérjük Debrecen szélét. Tanakodunk: hogyan jutunk be a városba? Mert a 4-esről ki vagyunk tiltva, az rendben, de más út nincs. A 20 éves térképemen legalábbis. Fapofa, útszéle egy darabig. Később I. megadja a választ: körbe kellett volna kerülni, egy faluval korábban a kukoricás mellett végigjönni. Hát persze, hiszen ezt minden ide érkező bicajos turista tudja!

Megállapítjuk, hogy Debrecen nem olyan nagyon kerékpárbarát város, mint Szeged. Magas járdaszegélyek vannak, a lakótelepen felfestett sárga csíkok között repedt aszfaltokon kell átdöcögni. Nem is látunk annyi biciklist, mint Szegeden, igaz cserébe lesz új stadion és párhuzamos villamos vonal a polgárok nagy örömére.

Időre befutunk, I. finom vacsival és gondosan hűtött sörrel vár – igazán megérdemeljük túl a félezer kilométeren…

8. nap: Debrecen

2_thumbnail

Esőre ébredünk, megmutatjuk, hogyan ittuk a kakaót a 70-es években, rendezzük a sorokat, mosunk, olvasunk, elröpül az idő. Körbejárjuk az egyetemet, a menzát, kollégiumot, a füvészkerti belépő azonban nem ingyenes, mint Szegeden.

2_thumbnail_002

9. nap: Debrecen

I. megmutatja a nyomdát, érdeklődéssel nézzük végig a berendezéseket, és végül a múzeumban látom viszont az általunk 1989-90-ben még használt ólmos szedőgépet, nosztalgiával gondolok Tiborra, Tündére, akik használták akkoriban.

2_thumbnail_011

Este besétálunk a citybe, Hal-köz új szökőkútja mellett sörözünk, jól érezzük magunkat, szépen búcsúzik a város, s bár négyünknek csak egy lángost sikerül venni, mert este 8-kor a főtéren már bezárnak a nyár kellős közepén, a gofri versenyt Debrecen nyeri Szeged előtt.

2_thumbnail_006

2012. augusztus 12. - Posted by | útleírás, bicikli

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: